Placuszki serowo-jajeczne 
2023-08-01
Bites fiesta – muffinki z pomidorami, papryką i cebulą 
2023-08-01

Śniadaniowe kanapki – z jajkiem i kiełbaską

Placuszki jajeczne z serem to świetny pomysł na śniadanie. Jednak dla miłośników śniadania z kiełbaską to może być niewystarczające. Jak również dla osób, które lubią kanapki. Dlatego my proponujemy połączenie tych trzech elementów, czyli kanapki śniadaniowe z placuszkami, kiełbaską i angielskimi muffinami. Te ostatnie to małe, okrągłe i płaskie chlebki drożdżowe, które można kupić gotowe. Placuszki z kiełbaską prosto i szybko można przygotować w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker. 

Śniadaniowe kanapki – z jajkiem i kiełbaską

Stopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

15

minut

Składniki

  • 2 duże jajka

  • 50 g sera gruyere lub innego sera szwajcarskiego

  • odrobina soli i pieprzu

  • oliwa w sprayu

  • 2 cienkie kiełbaski

  • 4 angielskie muffiny

Przygotowanie

  • Odetnij 4 plastry sera takiej wielkości, żeby zmieściły się w małych kubkach opiekacza.
  • Kiełbaski pokrój w grubszą kostkę.
  • Resztę sera pokrusz i wymieszaj z rozbełtanymi jajkami.
  • Dopraw masę solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  • Na płytę grzewczą opiekacza wlej kubek wody.
  • Wnętrze silikonowych kubków spryskaj oliwą w sprayu i włóż do nich kiełbaskę.
  • Wlej mieszaninę jajek i sera na kiełbaskę.
  • Gotuj placuszki około 10-12 minut.
  • Na minutę przed końcem nałóż na placuszki po plasterku sera.
  • W tym czasie przekrój angielskie muffiny poziomo na pół i lekko opiecz na suchej patelni.
  • Złóż kanapki umieszczając placuszki z kiełbaską na spodzie muffina, a na wierzchu jego drugą połowę.
  • Podawaj kanapki z ketchupem lub innym ostrym sosem.

Uwagi

  • Najlepiej dobierz angielskie muffiny takiej wielkości, żeby pasowały do wielkości placuszków wykonanych w kubkach Egg Bite Maker. Możesz użyć w zależności od preferencji więcej kiełbasek, tak by wraz z masą zmieściły się w kubkach. Uważaj z doprawianiem masy solą i pieprzem, zależnie od pikantności sera oraz kiełbasek.