
Czekoladowe pancakes
2025-05-09
Koktajl z granatem
2025-05-14Cienkie płaty papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami najczęściej pokrojonymi w słupki. Spring Rollsy to idealny pomysł na wiosenną i letnią przekąskę w azjatyckim stylu. Na całym świecie zdobywają popularność wśród miłośników lekkich oraz zdrowych przekąsek spożywanych na surowo. Oczywiście oprócz warzyw mogą zawierać też inne składniki takie jak tofu, kurczak czy łosoś. Często dodaje się też makaron ryżowy vermicelli, który dobrze wchłania podawany zwykle do maczania sos.
My przedstawiamy przepis na Spring Rolls z kolorowymi warzywami. Te chrupiące, barwne rolki nie tylko pysznie smakują i są proste w przygotowaniu. Po przekrojeniu pięknie wyglądają, a do tego zawierają mało kalorii. To idealna propozycja na świeżą przekąskę, lunch, lekki obiad i posiłek pełen warzyw oraz wartości odżywczych. A także na spotkanie ze znajomymi, gdzie różne składniki można serwować oddzielnie, a każdy komponuje sobie sam wnętrze rolek.
Spring Rolls kontra sajgonki
Spring Rolls to potrawa wywodząca się z kuchni azjatyckiej, z jej południowo-wschodniej części. Oryginalna nazwa to „wiosenne rolki”. Często są mylone z sajgonkami. Choć podobnie przygotowywane, to odróżnia je to, że te drugie smaży się na złoty kolor, a pierwsze spożywa na surowo. Ma to być potrawa lekka oraz świeża. Świeżymi sajgonkami bywa zresztą nazywana. Jedne i drugie nazywane są też naleśnikami lub krokietami wiosennymi. Do przygotowania obydwu potrzebna jest baza, warzywa, mięso czy owoce morza. Bazą jest zwykle papier ryżowy, w przypadku sajgonek może to być specjalne ciasto pszenne. Wersja smażona jest mniejsza i typowa dla kuchni wietnamskiej, a surowa dla kuchni chińskiej. I to z chińskiego pochodzi tłumaczenie oryginalnej nazwy „spring rolls”. Wersja wietnamska jest bardziej popularna w naszym kraju, a sajgonki to nazwa, która w Polsce się przyjęła.
Wiosenne rolki
Bardzo ważne jest to, że papier ryżowy musi być najpierw namoczony w wodzie, żeby stał się elastyczny i można go było zawijać. Potem najlepiej umieścić go na czystej desce, która wchłonie nadmiar wody. Po nałożeniu na środek nadzienia boki zawija się do środka. Następnie zwija od dołu w kierunku niezłożonego brzegu, dociskając nadzienie. Na końcu można dodatkowo zwilżyć i skleić brzeg.
Jeżeli chodzi o nadzienie, to podobno nawet sposób pokrojenia składników ma znaczenie. Mówi się, że w gotowym daniu na przykład marchewka w słupkach czy w kostce będzie inaczej smakowała. Najczęściej jednak większość składników, jeśli jest to możliwe, kroi się w słupki. Jest to dużo wygodniejsze podczas jedzenia, bo nie wypadają z rulonu. Warzywa są surowe, mogą to też być kiszonki i marynaty. Oczywiście w przypadku kurczaka musi być usmażony, duszony czy grillowany. Łososia z kolei, tak jak tofu warto zamarynować. Wszystko to ma wpływ na finalną konsystencję, smak oraz aromat Spring Rollsów. Jeżeli podajemy składniki osobno, żeby każdy skomponował sobie własną rolkę, warto zadbać o tę różnorodność. Przy czym i tak najlepiej serwować je z sosami, które nadadzą wyjątkowego smaku. Może to być sos ze świeżych papryczek chili, zielony dip, sos kwaśny lub sojowy albo orzechowy. Rada: jeśli zabierasz sajgonki na wynos, możesz z wierzchu lekko natłuścić je olejem, co zapobiegnie sklejaniu.
Spring Rolls
Kategoria: Blog, Nowe wpisy 🆕, Obiady, Przepisy, PrzystawkiStopień trudności łatwy10
sztuk40
minutSkładniki
- Spring rolls
1 opakowanie papieru ryżowego – 100 g – 10 arkuszy
100 g makaronu vermicelli
150 g czerwonej kapusty – większe liście
1 średni ogórek zielony
1 awokado
2 garście listków rukoli
- Sos ze świeżych chili do maczania
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 małe papryczki chili
mały ząbek czosnku
1/4 niedużej cebuli czerwonej
opcjonalnie łyżka soku z limonki
Przygotowanie
- Spring rolls
- Makaron przegotuj zgodnie z instrukcją, odcedź na sitku, przelej zimną wodą i zostaw do wyschnięcia.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Z ogórka wytnij mokre gniazdo nasienne i pokrój w słupki.
- Liście kapusty pokrój w paski.
- Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz i wykrój grubsze słupki.
- Na duży talerz wlej bardzo ciepłą wodę.
- Namocz płat papieru ryżowego przez około 10 sekund, powinien stać się elastyczny i przeźroczysty.
- Rozłóż na czystej desce.
- Układaj, zostawiając trochę wolnego brzegu po bokach, u dołu i więcej u góry – obok siebie makaron, ogórek, marchewkę, rukolę i kapustę, na środek nałóż słupek awokado.
- Zawiń boki do środka i od dołu, lekko dociskając nadzienie, zwijaj w ciasny rulon.
- Podawaj z sosem do maczania.
- Sos
- W misce wymieszaj płynne składniki z cukrem.
- Oczyść papryczki z pestek i błonki, zmiksuj z cebulą oraz czosnkiem.
- Dodaj do sosu i wymieszaj.
- Przepuść sos przez sitko – można pominąć.
Uwagi
- Długość słupków z warzyw dopasuj do wielkości papieru ryżowego.
- Możesz zmienić proporcje sosu według własnego smaku i pożądanego stopnia ostrości.