
Koktajl wiśniowo-bananowy
2025-06-11
Knedle z truskawkami
2025-06-24Tartaletki, czyli mini tarty, małe babeczki wypełnione nadzieniem. Spody są kruche i maślane, a nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. W tym drugim przypadku ciasto powinno być słone, choć z zasady jest to tradycyjny wypiek cukierniczy. Podobnie jak tarty, tartaletki przygotowuje się w specjalnych, okrągłych foremkach, które mają charakterystyczne, pofalowane boki. Nasza propozycja to tartaletki z rabarbarem i kruszonką. Wersja na słodko, chociaż rabarbar jest lekko kwaskowy w smaku, ale wymieszany z cukrem nabierze słodszego aromatu. Kruszonka dodatkowo urozmaici smak swoją słodkością oraz chrupkością, a przy tym ozdobi wypiek, bo jest rodzajem dekoracji cukierniczej w postaci posypki z pokruszonego ciasta kruchego.
Tarta pochodzi z Francji, a sama nazwa „tarte” znaczy po prostu ciasto. Niekiedy używa się ciasta francuskiego lub drożdżowego, ale z zasady powinno być to ciasto kruche, co wyróżnia ten wypiek, podobnie jak odkryty wierzch. A tartaletki wyróżnia to, że jest to mała tarta przeznaczona dla jednej osoby. To pojedyncze ciastko, często nazywane babeczką.
Rabarbar – czym jest i jakie ma właściwości?
Rabarbar, a dokładniej rzewień, to roślina z rodziny rdestowatych licząca około 60 gatunków. Naturalnie występuje w rejonach umiarkowanych i subtropikalnych Azji. Rozpowszechnił się także jako roślina uprawna. W Europie pojawił się w XV wieku na Wyspach, a w Polsce dopiero w wieku XIX. Najpopularniejsze odmiany to rabarbar ogrodowy, kędzierzawy, dłoniasty i lekarski. W Polsce najczęściej uprawia się kędzierzawy oraz ogrodowy zwany zwyczajnym. Jest to bylina, czyli roślina wieloletnia. Jadalne są ogonki liściowe, które co roku odrastają. Mają kolor od zielonego po różowy oraz intensywnie czerwony, dojrzałe są soczyste, grube i twarde. Najlepiej jest wykorzystywać świeże i jędrne łodygi, a te zbiera się od kwietnia do czerwca.
Ogonki liściowe charakteryzują się kwaskowym i nieco cierpkim smakiem, często są spożywane na surowo z cukrem. Przy czym im dojrzalsze oraz bardziej czerwone, tym smak jest słodszy. Rabarbar wykorzystuje się także do przetworów, ciast, robi się z niego soki z dodatkiem innych owoców. Dobrze komponuje się z truskawkami, cytrusami, imbirem i wanilią. Często jest łączony w deserach z kruszonką, bardzo popularne są drożdżówki z rabarbarem, a najbardziej znany jest kompot z rabarbaru.
Owoc czy warzywo?
Jako ciekawostkę można dodać, że choć wykorzystuje się go podobnie jak owoce, to z botanicznego punktu rabarbar widzenia jest warzywem. Jadalną częścią są ogonki liściowe, w przypadku owoców są to właśnie owoce lub nasiona. Przy czym w USA był kiedyś klasyfikowany jako owoc. Tam i w Wielkiej Brytanii ciasta rabarbarowe są tradycyjnym deserem.
Rabarbar to warzywo niskokaloryczne o dużej zawartości błonnika, co może dobrze wpływać na trawienie. Wykazuje też inne właściwości prozdrowotne, choć najbardziej przebadane są w przypadku rabarbaru lekarskiego. Rabarbar zawiera żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, kwas foliowy, witaminy oraz polifenole, czyli przeciwutleniacze. Posiada niski indeks glikemiczny. Niestety zawiera też kwas szczawiowy, więc nie dla wszystkich spożycie jest wskazane, powinno się go też spożywać z umiarem. Przy czym warto dodać, że najwięcej szkodliwego kwasu szczawianowego zawierają liście, więc są niejadalne. Jednak w ogrodzie mogą znaleźć zastosowanie jako naturalny środek ochrony roślin.
Tartaletki z rabarbarem i kruszonką
Kategoria: Przepisy, deser, tarta, tartaletka6
porcje1
godzina15
minut40
minutSkładniki
- Ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g schłodzonego masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
pół kilograma rabarbaru
100 g cukru
- Kruszonka:
80 g maki
50 g zimnego masła
80 g cukru
Przygotowanie
- Masło pokrój na kawałki.
- Na blat wysyp mąkę, dodaj sól, masło oraz cukier i posiekaj nożem, aż masło się rozdrobni.
- Zbierz składniki i wbij na środek żółtka.
- Zagnieć szybko ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Rabarbar umyj, osusz, pokrój w kawałki i wymieszaj w misce z cukrem.
- W misce wymieszaj pokrojone masło, cukier oraz mąkę, zagnieć i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Ciasto podziel na 6 części, każdą rozwałkuj i wylep tartaletki, spody nakłuj widelcem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC 10 minut.
- Na każdą tartaletkę nakładaj porcję rabarbaru i posyp kruszonką.
- Piecz kolejne 30 minut w tej samej temperaturze.