Pasta z bakłażana i cukinii
Pasta z bakłażana i cukinii
2024-10-28
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
2024-11-21

Tortilla z kurczakiem i awokado

Tortille, czyli okrągłe placki z mąki kukurydzianej, są podstawą oraz nieodłączną częścią meksykańskiej kuchni i kluczowym składnikiem wielu dań. Bywają wykorzystywane w najróżniejszy sposób oraz serwowane w różnych postaciach. Bardzo popularne są tortille nadziewane i zwijane, a składniki nadzienia mogą być różne. Nasza propozycja to tortilla z kurczakiem i awokado, dodatkami oraz sosem czosnkowym. Jest to rodzaj burrito podawany na ciepło, idealna przekąska imprezowa. Tortille powinno się jeść na ciepło, gdy są miękkie i mają odpowiednią konsystencję. Po ostygnięciu mogą być gumowate.

Ciekawostki:

Niektórzy twierdzą, że tortillą powinno się nazywać tylko sam placek. Wersjami zawijanych tortilli z nadzieniem są burrito oraz wrapy, do których wykorzystuje się placki pszenne. Istnieją jeszcze tacos z mąki kukurydzianej, które nie są zawijane, tylko składane.

Burrito to ciepła tortilla z farszem z mięsa mielonego, pomidorów, papryki, fasoli i kukurydzy. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni meksykańskiej.

Wrap to bardziej ogólne pojęcie, niekojarzące się tak mocno z Meksykiem, jak tortilla. Choć te nazwy bywają używane zamiennie, to wrap jest rodzajem kanapki z okrągłego placka lub chleba z dowolnym nadzieniem zawiniętym w środku. Więc w Meksyku placek to będzie tortilla, a na przykład w kuchni arabskiej pita.

Czym jest tortilla i jak powstaje?

Tortille to płaskie, okrągłe placki o średnicy od 6 do 30 cm. Stosuje się je jako pieczywo, samodzielną przekąskę w różnej formie i z różnymi składnikami, jako rodzaj potrawy oraz bazę, składnik lub dodatek do innych dań. Z tortilli wykonuje się także totopos i nachosy, używane do dań i zup oraz podawane z salsami.

Tradycyjnie te placki wykonywane są z mąki kukurydzianej. Powstają z zagniecionej masy z mąki kukurydzianej, wody i soli. Po uformowaniu cienkich placków piecze się je na specjalnych patelniach zwanych comal. Kiedyś były to płaskie kamienie albo żeliwne płyty podgrzewane w piecu lub na ogniu. Na gorące nakładało się placki i piekło kilka minut z każdej strony do uzyskania chrupkości oraz złotobrązowego koloru.

Kiedy Hiszpanie przywieźli do Ameryki pszenicę, pojawiły się wersje z mąki pszennej. Obecnie w niektórych regionach Meksyku tak się je przygotowuje, jednak zmienia to konsystencję i smak.

Tortille dostępne w sklepach są wytwarzane maszynowo. Te produkowane na amerykańskim rynku stały się drugim najpopularniejszym produktem z kategorii pieczywo w tamtejszej kuchni.

Historia

Tortilla to jedna z najstarszych potraw z wielowiekową tradycją, typowych dla kuchni meksykańskiej. Stała się wręcz jej symbolem. Za jej twórców uznaje się Azteków, dla których kukurydza była niemal rośliną świętą. Pierwotnie wykonywano je z moczonych oraz gotowanych w wodzie wapiennej ziaren kukurydzy. Po zmieleniu wyrabiano z nich gęstą pastę. Proces ten nazywa się nikstamalizacja i ułatwia formowanie masy o nazwie nixtamal, używanej między innymi do wypieku tortilli. Ponadto pomaga w uwolnieniu skrobi i składników odżywczych.

Po podbiciu Azteków Hiszpanie wykorzystali ich odmianę jako prototyp tortilli, która trafiła najpierw do krajów hiszpańskojęzycznych, a potem rozprzestrzeniła się na cały świat. Jest ceniona za uniwersalność i wszechstronność. Warto dodać, że tradycyjna tortilla zawiera sporo białka, potasu oraz wapnia.

Tortilla z kurczakiem i awokado

Kategoria: tortilla z kurczakiem i awokado, tortilla, kurczak, awokado, sylwester, impreza, obiad, przepisyStopień trudności łatwy
Porcje

8

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 
Czas gotowania

15

minut

Składniki

  • 4 duże tortille pszenne

  • 2 filety z piersi kurczaka – około 400 g

  • 1 dojrzałe awokado

  • sałata lodowa (opcjonalnie roszponka lub rukola)

  • 1 cebula dymka

  • pomidorki koktajlowe lub zależnie od preferencji czerwona papryka

  • starty ser cheddar

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • odrobina ostrej papryki

  • czosnek granulowany lub suszony – pół łyżeczki

  • sól oraz pieprz

  • olej roślinny

  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Wymieszaj majonez z jogurtem i czosnkiem, dopraw solą oraz pieprzem.
  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w mniejsze, około 2 cm grubości paski.
  • Mięso natrzyj przyprawami wymieszanymi z olejem, odstaw na 20 – 30 minut.
  • Na suchej, rozgrzanej patelni z grubym dnem przesmaż mięso na złoty kolor z każdej strony przez około 6 minut.
  • Sałatę porwij na kawałki.
  • Awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż miąższ, pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki.
  • Pomidorki przekrój na pół (jeśli używasz papryki pokrój ja w paski, możesz wtedy pominąć cebulę).
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Wymieszaj sałatę z awokado, pomidorkami i cebulą, dopraw solą oraz pieprzem.
  • Na osobnej, suchej patelni podgrzej tortille po około 30 sekund na każdej stronie.
  • Na każdy placek tortilli nakładaj mieszankę, na to porcję mięsa oraz sosu i posyp starty serem.
  • Zaginaj boki do środka i zwiń tortille w rulony, zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści. Opcjonalnie na suchej patelni po około 3 minuty na każdej ze stron.
  • Przekrój każdą tortillę na pół.

Uwagi

  • Możesz pominąć sos w nadzieniu i gotowe danie polać sosem lub podawać go osobno. Jeżeli nie używasz sera, pomiń zapiekanie, a na podgrzane na patelni placki nakładaj ciepłego kurczaka.
  • Jeśli nie chcesz używać gotowych tortilli, możesz przygotować je ze 180 g mąki pszennej, 20 ml oleju rzepakowego, soli i 50 ml wrzątku. Wymieszaj składniki, powoli dolej wrzątek i mieszaj. Ciasto wyrabiaj około 4 minut, przykryj i odstaw na 30 minut. Podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie placki. Smaż około minutę na każdej ze stron. Przewracaj, gdy pojawią się bąbelki i zbrązowienia. Usmażone placki odkładaj na talerz, zawijaj w zwilżony ręczniczek kuchenny – zachowają miękkość i elastyczność, nie trzeba ich podgrzewać przez nadziewaniem.