Omleciki z białek jaj
2023-06-13
Bułeczki grahamki
2023-06-20

Truskawki pod kruszonką

Desery z owocami można robić przez cały rok, choć niektóre najlepiej smakują w sezonie, gdy mamy na przykład świeże truskawki. Można z nich zrobić szybki i pyszny deser, czyli truskawki pod kruszonką. To znany angielski przysmak nazywany także crumble. Ciepłe i miękkie truskawki idealnie przełamuje maślana, chrupiąca i słodka kruszonka. Przygotowanie tego deseru będzie tym bardziej ekspresowe, jeśli wykonamy go we frytkownicy beztłuszczowej.

Truskawki pod kruszonką

Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

30

minut

Składniki

  • pół kilograma świeżych truskawek

  • 150 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • 100 g zimnego masła

Przygotowanie

  • Truskawki umyj i usuń szypułki.
  • Jeśli owoce są duże, przekrój je na połówki i umieść w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i pokrojone w małe kawałki masło.
  • Wymieszaj i ugniataj do połączenia się składników, a następnie rozcieraj do powstania kruszonki.
  • Rozprowadź kruszonkę na truskawkach.
  • Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200ºC około 20 minut, aż kruszonka zrobi się złocistobrązowa.

Uwagi

  • Crumble najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, ale poza sezonem możesz wykorzystać mrożone owoce. Jeśli truskawki nie są dość słodkie, możesz dodać do nich trochę brązowego cukru. Do przygotowania crumble możesz użyć także jabłka lub śliwki.