Domowe lody czekoladowe
Domowe lody czekoladowe
2025-06-03
Faszerowane pomidory zapiekane
Faszerowane, zapiekane pomidory
2025-06-05

Zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami

Pyszna i aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem oraz brokułami to świetna propozycja na sycący obiad albo kolację. Wersja w sosie śmietanowo-serowym dokłada trochę kalorii, ale kto się oprze zapieczonemu, ciągnącemu się serowi z takim dodatkiem jak kurczak. To duet niemal idealny, a brokuły nie tylko wniosą tu nieco koloru, ale też wartości odżywczych, bo są jednymi z najzdrowszych warzyw. Taka jest właśnie nasza propozycja, czyli zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym. Taka zapiekanka jest dość prosta i szybka w przygotowaniu, a wygląda oraz smakuje wybornie. My wybraliśmy makaron rurki, ale możecie użyć innego, w tym bliźniaczo podobnego penne.

Ciekawostka: Czy makaron rurki i penne to to samo? Nie, nie jest to ten sam rodzaj makaronu. Jak wiadomo, Włochy to kraj makaronów, znają ich tam ponad 300! Penne jest typowy dla tamtejszej kuchni. Pochodzi z regionu Campania i jest najbardziej znany po spaghetti oraz tagliatelle. Ma niewielkie rowki, które służą lepszemu przywieraniu pesto bądź sosów. Kształt penne i rurek jest taki sam, ale odróżniają je końcówki. Rurki mają proste, a penne ścięte pod kątem. A słowo „penna” po Włosku znaczy „pióro”. W Polsce penne bywa nazywane „rurkami” i może być postrzegane jako typ „rurki”, ale nie jest to jednoznaczne. Ciekawostką niech będzie też fakt, że oprócz makaronów, Włochom zawdzięczamy również brokuła.

Brokuły – właściwości

Brokuły można dostać przez cały rok, choć najlepsze są te zbierane w sezonie, najlepiej też z lokalnych bazarów. A w Polsce sezon jest dość długi, bo trwa od maja do października. Gotuje się je szybko we wrzątku lub na parze, mogą być dodatkiem do obiadu albo do najróżniejszych potraw i zapiekanek. Co istotne, można je także jeść na surowo.

Podobieństwo wyglądu sprawia, że brokuł bywa nazywany zielonym kalafiorem. Obydwa są warzywami z rodziny kapustowatych i obydwa są odmianą kapusty warzywnej. Właściwa nazwa brokuła to kapusta szparagowa, a za przodka kalafiora bywa uważany. Polska nazwa brokuł pochodzi od włoskiego „brocco”, „broccolo”, co znaczy łodygę z kwiatem, a z łacińskiego „brachium” ramię albo gałąź. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, znano go już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, a z Włoch do Polski przywiozła go Królowa Bona w XVI wieku.

Brokuł zaliczany jest do najzdrowszych warzyw o odżywczych oraz prozdrowotnych właściwościach. To źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera sulforafan, dzięki któremu przypisuje się mu właściwości antynowotworowe. Jest także źródłem innych przeciwutleniaczy, witamin A, C i K, minerałów, w tym sporej dawki potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego oraz karotenoidów. Zawiera także roślinne kwasy tłuszczowe omega-3. Poza tym zawiera mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny.

Zdrowe mięso drobiowe

Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce i na świecie. Ma delikatny smak i należy do mięs zdrowych oraz niskokalorycznych. Posiada lepsze właściwości smakowe oraz dietetyczne niż mięso czerwone. Stanowi źródło wielu składników odżywczych i zawiera mało tłuszczu – nie zawiera tak zwanego złego tłuszczu. Zwłaszcza pierś z kurczaka jest wartościowym mięsem oraz źródłem wielu składników odżywczych. W 100 gramach fileta znajduje się około 165 kalorii. Uznaje się ją za jedno z najzdrowszych mięs i źródeł białka, polecane w dietach redukcyjnych oraz zdrowotnych. Oprócz sporej ilości białka zawiera też witaminy A, C, E, K, B3 i B6, minerały takie jak żelazo, cynk, selen, fosfor, sód i magnez. Dodatkowo pierś z kurczaka jest uniwersalna oraz łatwa do przygotowania, można włączać ją do różnorodnych potraw i posiłków.

Zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami

Kategoria: Blog, Nowe wpisy 🆕, Obiady, Przepisy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

15

minut
Czas gotowania

45

minut

Składniki

  • 200 g makaronu rurki opcjonalnie penne

  • 2 średnie piersi z kurczaka

  • 1 średni brokuł

  • 200 g śmietanki 30%

  • 150 g startego sera parmezan

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz

  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki – opcjonalnie

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją, powinien być al dente, po ugotowaniu odcedź. 
  • Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź i przelej zimną wodą.
  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Włóż mięso do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, dodaj trochę oliwy z oliwek, wymieszaj.
  • Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni, powinno się dobrze ściąć.
  • Do naczynia żaroodpornego włóż makaron, kurczaka oraz brokuły i delikatnie wymieszaj.
  • Do miski wbij jajko, dodaj śmietankę, dodaj trochę tymianku, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj starty parmezan i wymieszaj.
  • Polej zapiekankę sosem, wierzch możesz dodatkowo posypać parmezanem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 20 minut, wierzch powinien się zapiec i zarumienić.

Uwagi

  • Brokuł ugotowany na półtwardo zachowa więcej wartości odżywczych, a dzięki szybkiemu schłodzeniu w zimnej wodzie, zachowa chrupkość oraz kolor.