Zupa krem z kukurydzy
2023-10-30
Frittata z papryką i szynką
2023-11-08

Zupa krem z dyni i batatów z imbirem

Każdy wie, że warzywa warto włączać do diety. Są zdrowe i zawierają korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki oraz wartości odżywcze. Kremowa konsystencja jest świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za warzywami w tradycyjnej formie. My przygotowaliśmy przepis na zupę krem z dyni, która jest bardzo popularna w okresie jesiennym. Dodatek batatów podkreśli słodkawy smak dyni, a zupa będzie pożywniejsza. Dodatek imbiru sprawi, że będzie idealnie rozgrzewająca na ten czas. Trochę gotowania i blender, i pyszna zupa gotowa.

Dynia to zdrowe, jesienne warzywo, które wykazuje właściwości zdrowotne i odżywcze w miąższu oraz pestkach. Dlatego jest ceniona w kuchni, także za niską kaloryczność. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniża zły cholesterol, wspiera prawidłową pracę oczu chroniąc wzrok. Dostarcza beta-karotenu i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i magnezu. Bataty to tropikalne, słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Mają dużo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Zawierają sporą ilość witaminy A, minerały, białko i błonnik pokarmowy oraz węglowodany. Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.

Zupa krem z dyni i batatów z imbirem

Stopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Kalorie

150

kcal

Składniki

  • 300 g dyni po obraniu ze skórki

  • 200 g batatów po obraniu ze skórki

  • 300 – 400 ml bulionu warzywnego (zależnie od gęstości zupy)

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • łyżeczka startego imbiru

  • sok z połowy limonki (opcjonalnie)

  • posiekana natka pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • śmietana

  • szczypta chili

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Dynię i bataty obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i chwilę podsmaż, dodaj czosnek oraz imbir i chwilę podsmaż.
  • Dodaj dynię oraz bataty i duś na małym ogniu do 10 minut.
  • Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zrobią się miękkie – około 15 minut.
  • Wystudź zupę i zmiksuj w blenderze.
  • Pod koniec dodaj sok z limonki i dopraw przyprawami.
  • Podawaj zupę posypaną natką pietruszki, z kleksem ze śmietany.

Uwagi

  • Jeżeli wybierzesz dynię hokkaido, wystarczy ją dobrze umyć, bo nie trzeba jej obierać ze skórki.
  • Możesz obrać oraz uprażyć pestki dyni i posypać nimi zupę.