Kurczak tikka masala - przepis
Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Dzisiaj przedstawiamy przepis na jej danie popisowe - kurczak tikka masala.
Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Jej wybrane potrawy mają miliony miłośników nie tylko w dedykowanych restauracjach, ale i coraz częściej pojawiają się na stołach w domach w ramach poszerzania kulinarnych horyzontów. Dzisiaj przedstawiamy przepis na indyjskie danie popisowe - kurczak tikka masala.
Kurczak tikka masala - jaka jest jego historia?
Pod dźwięczną i łatwo wpadającą w ucho nazwą tikka masala kryje się potrawa, która uchodzi za jedną ze sztandarowych w kuchni indyjskiej, jak i sąsiedniej, pakistańskiej. Co ciekawe, podejrzewa się, że choć oryginalna receptura na tworzący danie sos tikka powstała prawdopodobnie w latach 40. w stolicy dzisiejszych Indii, Delhi, to sama koncepcja dania zrodziła się w... Wielkiej Brytanii.
Podejrzewa się, że w jednej z restauracji indyjskich w stolicy Szkocji, Glasgow, prowadzący biznes indyjski emigrant spontanicznie stworzył danie w odpowiedzi na narzekania klienta. Ten poprosił o dodanie do tradycyjnego indyjskiego kurczaka tikka sosu, gdyż bez dressingu wydawał się on mu zbyt suchy. W efekcie, filety z kurczaka połączone z pomidorowo-śmietanowym sosem utworzyły stały duet.
Przepis na domowe tikka masala
Kurczak tikka masala to danie, które nie tylko koniecznie należy spróbować jedząc "na mieście", ale i nie należy obawiać się spróbować go przyrządzić we własnej kuchni. Osobom, które lubią poszerzać kulinarne horyzonty i zaskakiwać swoich bliskich kucharskimi umiejętnościami, przedstawiamy przepis.
Zobacz garnek ELO z przykrywką 24 cm w naszym sklepie!
Co przyda się podczas przyrządzania tikka masala?
Do udanego kurczaka tikka masala przyda nam się nie tylko patelnia, na której usmażymy zamarynowane mięso, ale i odpowiedni garnek. To on odgrywa w końcu pierwsze skrzypce w odpowiednim realizowaniu kolejnych etapów obróbki składników na marynatę, by wreszcie ugościć wszystkie potrzebne składniki do przygotowania mieszanki - z wyjątkiem jedynie ryżu.
Doskonale w tej roli sprawdzi się garnek z przykrywką od ELO. Charakteryzując się przekątną 24 centymetrów, doskonale sprawdzi się on do przyrządzania takich dań jak kurczak tikka masala. Wykonany z aluminium i wyposażony w kapslowe dno, szybko i równomiernie nabiera temperatury, a przy tym pasuje do każdej kuchenki - czy to gazowej, czy elektrycznej, czy indukcyjnej.
Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Dzisiaj przedstawiamy przepis na jej danie popisowe - kurczak tikka masala.
Kuchnia indyjska może nie jest może aż tak rozpowszechniona jak włoska czy amerykańska, ale trudno omówić jej sukcesu. Dzisiaj przedstawiamy przepis na jej danie popisowe - kurczak tikka masala.
- Potrzebne składniki - kurczak
- Pierś z kurczaka - 4 sztuki,
- pokrojone w paski
- Czosnek - 2 ząbki, rozgniecione
- Jogurt - 1/2 szklanki
- Starty imbir - 1 szczypta
- Kurkuma - 2 szczypty
- Chilli - 1 szczypta
- Kmin rzymski - 1 szczypta
- Sok z cytryny - 4 łyżki
- Potrzebne składniki - sos
- Kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
- Pomidory - 2 sztuki, pokrojone
- Cebula - 1 sztuka, pokrojona
- Garam masala - 1 szczypta
- Kmin rzymski - 1 szczypta
- Starty imbir - 1 szczypta
- Czosnek - 1 ząbek, rozgnieciony
- Kolendra - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- 1 torebka ryżu basmanti
1 min
5 min
25 min
15 min
5 min
5 min
5 min
1 min
20 min
