Aktywne filtry
Filtruj według
Marka
Cena
-
25,00 zł - 600,00 zł
Możliwość mycia w zmywarce
Pojemność [l]
Rodzaj kuchenek (indukcyjna, gazowe, itd..)
Rodzaj garnka
Pokrywka
- Obecnie brak na stanie
- -20zł
- -20,00 zł
- wyprzedaż
Garnki
Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków? Jakie garnki do domu wybrać?
Garnki to podstawa w każdej kuchni. Jest tak wiele rodzajów pod względem materiałów wykonania czy przeznaczenia, że nieraz nie wiadomo jakie garnki wybrać. Parametry wpływają na odporność, solidność, trwałość i użytkowanie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków?
Z pewnością przydadzą się uniwersalne garnki z uszami, które sprawdzą się do gotowania niemal wszystkiego. Do sosów i zasmażek wygodne są rondle z rączką. Dla zdrowego gotowania na parze sprawdzą się garnki z sitem. Są też garnki do zadań specjalnych, jak do makaronu z durszlakiem, wąskie i wysokie do szparagów, a do mleka z płaszczem wodnym. Każdorazowo najbardziej istotne gdy wybieramy garnki są materiały wykonania i powłoki. Należy także sprawdzić, czy garnki mają atest Państwowego Zakładu Higieny PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Jakie garnki wybrać do domu i jakie są dostępne?
Do wyboru są:
- Garnki emaliowane niedrogie i lekkie, bezpieczne gdy nie są uszkodzone.
- Garnki aluminiowe lekkie i niedrogie, podatne na zarysowania, nie nadają się do potraw kwaśnych. Najlepiej gdy wewnątrz jest zdrowsza powłoka.
- Garnki ze stali nierdzewnej droższe, ale energooszczędne, nieprzywierające, trwałe i odporne, dobrze przewodzą i utrzymują ciepło.
- Garnki żeliwne drogie i ciężkie, ale wytrzymałe oraz odporne, dobrze przewodzą i utrzymują ciepło, można gotować bez tłuszczu i piec w piekarniku.
- Garnki miedziane drogie i ciężkie, ale efektowne i odporne, dobrze rozprowadzają i zachowują ciepło.
- Garnki ceramiczne efektowne i bezpieczne, nie odporne na temperatury i uszkodzenia, zachowują ciepło.
- Garnki szklane ciężkie i podatne na uszkodzenia, ale odporne, antyalergiczne i antybakteryjne, dobrze rozprowadzają ciepło i można piec w piekarniku.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze garnków? Są również garnki z inną obudową i inną powłoką wewnątrz. Jakie garnki wybrać do domu? Rodzaje to:
- Garnki z powłoką teflonową – szybko się nagrzewają, nic nie przywiera i się nie przypala, łatwe w czyszczeniu, ale podatne na zarysowania. Uszkodzone nie nadają się do użytku. Teflon powinien być wysokiej jakości bez szkodliwych związków.
- Garnki z powłoką tytanową – ciężkie i drogie, ale odporne, wytrzymałe i bezpieczne. Szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło, nie nie przywiera, nie potrzeba dużo tłuszczu i można w nich piec.
- Garnki z powłoką marmurową – ciężkie i drogie, ale odporne i wielofunkcyjne, dobrze przewodzą oraz trzymają ciepło i są bezpieczne. Nic nie przywiera i można gotować bez tłuszczu, ale nie myć w zmywarce.
Z jakiego tworzywa garnki?
Na rynku dostępne są garnki z różnego rodzaju tworzyw. Różnią się ceną, właściwościami, odpornością i wyglądem. Jakie garnki są najlepsze? Wiele zależy od potrzeb, preferencji w gotowaniu i rodzaju kuchenki. Z jakiego tworzywa garnki wybrać? Do wyboru są:
- Garnki emaliowane – raczej wychodzą z użytku, choć są lekkie i niedrogie. To stalowa blacha pokryta antybakteryjną emalią bezpieczną dla zdrowia i środowiska. Potrawy zachowują smak, ale mogą przywierać i szybko stygną. Emalia nie uwalnia szkodliwych oparów w wysokich temperaturach, jednak odpryśnięta nie nadaje się do użytku.
- Garnki aluminiowe – są tanie, lekkie i popularne, odporne na uszkodzenia, ale nie na zarysowania. Dobrze rozprowadzają oraz przewodzą ciepło i szybko je tracą. Nie zaleca się ich do potraw kwaśnych, zdrowsze są garnki z dnem z nieprzywierającą powłoką i anodowane.
- Garnki ze stali nierdzewnej – droższe, ale trwałe, odporne na wysokie temperatury, zarysowania i uszkodzenia oraz na kwasy z jedzenia. Długo się nagrzewają, ale dobrze przewodzą i utrzymują ciepło. Cyrkulacja termiczna w środku to energooszczędność. Do powłoki nic nie przywiera i łatwo się ją czyści. Najlepsze są garnki z potrójnym dnem, dla alergików bez niklu.
- Garnki żeliwne – drogie i ciężkie, ale solidne i wytrzymałe, odporne na wysoką temperaturę, zarysowania i uszkodzenia. Nagrzewają się wolno, ale równomiernie, świetnie przewodzą ciepło, a grube dno zachowuje je dłużej. Można w nich gotować zdrowo bez tłuszczu, ale dobrze je konserwować czasem olejem. Nie nadają się do przechowywania kwaśnych dań, ale nadają się na kuchenki, płyty i do piekarnika.
- Garnki ceramiczne - nie są odporne na wysokie temperatury i zarysowania, ale długo utrzymują ciepło i są bardzo efektowne. Dobre dla alergików, ceramika nie wydziela szkodliwych oparów i nie reaguje z jedzeniem. Można gotować na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Garnki szklane – ciężkie, drogie i podatne na uszkodzenia. Odporne na różne temperatury, nie utrzymują ciepła, ale są antyalergiczne i antybakteryjne i proste w czyszczeniu. Do zbyt nagrzanych jedzenie może przywierać. Nie reagują z jedzeniem i nie pochłaniają zapachu, potrawy zachowują aromat i smak. Dobrze rozprowadzają ciepło i widać jedzenie podczas gotowania. Garnki ze szkła żaroodpornego nadają się na kuchenki, do mikrofalówki i piekarnika, można w nich podawać potrawy.
- Garnki miedziane – ciężkie i drogie, ale efektowne, odporne na zarysowania i uszkodzenia. Dobrze przewodzą i rozprowadzają ciepło, można kontrolować temperaturę gotowania. Potrawy gotują się szybko i zachowują ciepło. Powłoka nieprzywierająca ułatwia czyszczenie.
Jakie garnki do 500 i do 1000 zł wybrać?
Jakie garnki do 500 zł kupić? Garnki żeliwne, szklane i miedziane są droższe, więc w cenie do 500 zł raczej zakupimy pojedyncze sztuki. Nieco tańsze są garnki ze stali nierdzewnej i ceramiczne, a najtańsze garnki aluminiowe i emaliowane. Tu za 500 zł możemy dostać nawet komplet garnków.
Garnki stalowe – średnio komplet takich garnków można dostać za 500 zł.
Garnki aluminiowe – komplet dostaniemy już od około 200 zł.
Garnki emaliowane – komplet można znaleźć już od 100 zł.
Jakie garnki do 1000 zł kupić? Garnki do 1000 zł to już bardziej eleganckie i bogate zestawy dla wymagających. Niemniej w tej cenie można kupić większy komplet tańszych garnków lub mały zestaw drogich garnków.
Jakiego rodzaju garnek nadaje się na danie jednogarnkowe?
Dania jednogarnkowe są zwykle tanie, sycące i rozgrzewające. Nie potrzeba wielu naczyń, oszczędza się czas bo jedzenie gotuje się niemal samo. Nie każdy garnek jednak sprawdzi się do takiego gotowani. Jaki garnek wybrać i jaki nadaje się na danie jednogarnkowe?
Garnek do potrawy jednogarnkowej powinien być przede wszystkim odpowiednio duży. Potrawa powinna z zapasem zmieścić się wewnątrz, żeby nic nie uciekało w czasie mieszania. Ponieważ są to potrawy, które zwykle miesza się rzadko, ważne jest, żeby powłoka garnka była nieprzywierająca. Istotne jest tu też odpowiednio grube dno garnka. Im grubsze, tym mniejsze ryzyko przywierania jedzenia. Dodatkowo będzie się równomiernie podgrzewać i długo utrzyma ciepło. Garnek do potraw jednogarnkowych najczęściej powinien mieć pokrywkę.
Jakie garnki nierdzewne wybrać?
Najlepsze garnki nierdzewne są wytrzymałe i wykonane z wysokiej jakości stali, często ze szlachetnymi domieszkami. Takie garnki ze stali nierdzewnej są trwałe i odporne na rdzewienie. Gotowanie w nich jest bezpieczne i zdrowe. Jakie garnki nierdzewne kupić?
Dobre garnki nierdzewne dla lepszej wytrzymałości i odporności na rdzę mają dodatek chromu i niklu. Są oznaczone najczęściej jako 18/10. Garnki ze stali nierdzewnej nie odkształcają się przy uderzeniu i nie tracą właściwości pod wpływem dużej temperatury. Potrawy nie przywierają i się nie przypalają oraz nie barwią dna.
Garnki nierdzewne dobrej jakości nie wpływają na wygląd i smak jedzenia oraz nie wchodzą z nim w reakcję. Najlepsze są garnki z wielowarstwowym dnem. Takie dno lepiej rozprowadza i utrzymuje ciepło, oszczędzając przy tym energię lub gaz.
Dobre garnki ze stali nierdzewnej nie powinny być lekkie. Również ścianki muszą być grubsze i solidne. Takie naczynia zapewniają wewnątrz lepszą cyrkulację pary i powietrza, a także utrzymanie, rozprowadzanie ciepła i jego izolację. Potrawy są zdrowe i gotują się szybciej.
Jakie najlepsze garnki na kuchenkę gazową?
Jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową? Praktycznie większość garnków dostępnych na rynku może być używana na kuchence gazowej.
Czym kierować się przy wyborze garnków do gotowania na gazie? Najlepiej, żeby garnki na gaz były odporne na wysokie temperatury. Sprawdzi się też grubsze dno nie podatne na odkształcenia, dobrze rozprowadzające ciepło. Jakie garnki na gaz wybrać i jakie są najlepsze na kuchenkę gazową? Do wyboru:
- garnki emaliowane,
- garnki aluminiowe,
- garnki ze stali nierdzewnej,
- garnki żeliwne,
- garnki szklane.
Garnki ceramiczne też nadają się na gaz, jednak mają mniejszą odporność na wysokie temperatury. Garnki na indukcję w większości także mogą być używane na kuchenkach gazowych.
Jakie garnki na indukcję są najlepsze?
Popularne kuchenki indukcyjne wymagają używania garnków, które są przeznaczone na indukcję. Jakie powinny być garnki na indukcję? Garnki na płytę indukcyjną muszą mieć płaskie, ferromagnetyczne dno. Dno ferromagnetyczne to w skrócie takie, które przyciągnie magnes. Pod wpływem działania pola magnetycznego płyty, takie dno wytwarza ciepło. Gotowanie na indukcji wiąże się z wykorzystaniem wytwarzanego przez cewki znajdujące się w kuchence pola elektromagnetycznego. Dlatego, żeby garnek na indukcję zareagował, musi mieć właściwości ferromagnetyczne. Płyty indukcyjne nie wykrywają tradycyjnego dna. Na indukcji gotuje się sprawniej, jeśli dno garnka jest grubsze.
Garnki na indukcję mają zwykle oznaczenie cewki, przypominające sprężynkę.
Czy w garnku ceramicznym można gotować na gazie?
Garnki ceramiczne mogą być używane na kuchenkach gazowych. Potraw nie trzeba podgrzewać przez jakiś czas, bo ceramika długo utrzymuje ciepło. Garnek ceramiczny na gazie posłuży do gotowania, duszenia i smażenia, można w nim także piec w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, że ceramika jest mniej odporna na wysokie temperatury.