Aktywne filtry
Filtruj według
Kategorie
Marka
Cena
-
49,00 zł - 340,00 zł
Moc [W]
Pojemność [l]
Gwizdek
Zabezpieczenie przed przegrzaniem
Czajniki
Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika?
Wybierając czajnik elektryczny, trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Są to:
- jakość wykonania – ponieważ naprawa zepsutego czajnika elektrycznego jest nieopłacalna, żeby uniknąć wymiany sprzętu, lepiej zainwestować w dobrej jakości czajnik, który posłuży długo.
- obudowa, materiały wykonania – czajnik powinien być stabilny, do wyboru są elektryczne czajniki ze stali szlachetnej, ceramiki, tworzywa sztucznego i szkła, najzdrowszym i łatwym w czyszczeniu materiałem jest ceramika i szkło, stal jest bardzo trwała.
- pojemność czajnika – tu kryterium jest ilość domowników, pojemność powinna wystarczyć na przygotowanie kawy czy herbaty dla wszystkich za jednym razem, co przekłada się na mniejsze zużycie prądu, na rynku są czajniki o pojemności od 0,4 do 3 litrów.
- grzałka – dostępne są czajniki z grzałką płytową bądź spiralną, pierwsze są droższe ale nie osadza się kamień, na drugich się osadza i potrzeba wlewać więcej wody
- moc – im większa tym woda szybciej się zagotuje, ale czajnik zużyje więcej prądu, czajniki z grzałką płytową to od 600 do 3000 W, ze spiralną od 600 do 2200 W.
- wskaźnik poziomu wody – nieraz podświetlany, jest praktyczny bo wiadomo ile wody gotujemy.
- filtry oczyszczają i uzdatniają wodę, z siatki nylonowej na większe zanieczyszczenia, ze siatki stalowej na drobniejsze, węglowe dla drobnych zanieczyszczeń i zapachów.
Jaki dobry tani czajnik elektryczny?
Na rynku dostępne są elektryczne czajniki ze stali szlachetnej, z tworzywa sztucznego, ceramiczne i ze szkła. Te z ceramiki i szkła bywają droższe, ale są efektowniejsze i cenione za łatwe utrzymanie w czystości. Czajniki ze stali są trwałe i podobnie jak te z tworzywa sztucznego cenione za wytrzymałość i lekkość. Jeżeli szukamy czajnika niedrogiego i prostego w użytkowaniu, wystarczy czajnik z tworzywa sztucznego. Najtańsze czajniki, także ze stali, można kupić już od 30 do 50 zł.
Jaką moc czajnika wybrać?
Zasada jest taka, że im wyższa moc, tym szybciej czajnik elektryczny zagotuje wodę. Jednak równolegle pobierze więcej prądu.
Tańsze modele o mocy od 600 do 2000 W zagotują wodę w czasie od około 4 minut. Czajniki o mocy od 2000 do 3000 W nawet w przeciągu 2 minut. W praktyce, choć przy większej mocy pobór energii jest większy, ale krótszy. Nie są to jednak jakieś znaczące różnice, sięgają około kilku groszy dziennie. Najpopularniejsze są czajniki elektryczne o mocy rzędu 2000 W. Nie zużywają dużo prądu i zagotują wodę w przeciągu 2 – 3 minut.
Jaki jest najzdrowszy czajnik elektryczny?
Elektryczne czajniki wykonane są z tworzywa sztucznego, stali szlachetnej, z ceramiki i szkła. Żeby czajnik być bezpieczny dla zdrowia, nie może zawierać szkodliwych i zagrażających zdrowiu związków oraz nie uwalniać do wody nieprzyjemnego smaku i zapachu. Najlepsze są te z europejskim certyfikatem. Który czajnik elektryczny jest najzdrowszy?
- Najzdrowszym materiałem do gotowania wody jest ceramika, nie zmienia jej smaku i zapachu. Czajniki są droższe, ale efektowne i łatwe w czyszczeniu, choć podatne na uszkodzenia.
- Te cechy dotyczą także szklanych czajników elektrycznych. Są również uznawane za najzdrowsze urządzenia i mają obojętny zapach, choć nagrzewają się podczas gotowania.
- Elektryczne czajniki ze stali nierdzewnej są odporne na przedostawanie się substancji z obudowy do wody. Są zwykle droższe, ale zdrowsze od tych z tworzywa sztucznego, choć mogą się nagrzewać w czasie gotowania.
- Popularne i tańsze czajniki z tworzywa sztucznego uznawane są na najmniej zdrowe. Bez odpowiedniego filtra woda może mieć nieprzyjemny zapach i smak. Choć zwykle jest to plastik odporny na wysokie temperatury, to jego mikroskopijne cząstki mogą się uwalniać i dostawać do wody. Jeśli już wybieramy taki czajnik, powinien nie zawierać szkodliwego związku chemicznego bisfenolu A BPA.
Jaki czajnik z gwizdkiem wybrać? Tradycyjne czajniki
Czajniki z gwizdkiem mają praktyczny dzióbek do nalewania wody, wygodne rączki, gwizdek i nieraz pokrywkę. Mogą być przystosowane do płyt gazowych, indukcyjnych i elektrycznych. Różnią się materiałem wykonania, kształtem, ułożeniem rączki i rodzajem gwizdka. Jaki czajnik na gaz kupić?
- Czajniki na gaz dostępne są ze stali nierdzewnej lub emaliowane. Wybór czajnika na gaz można uzależnić od wyglądu innych sprzętów i akcesoriów. Stal pasuje do takich samych urządzeń kuchennych i garnków. Czajniki emaliowane z kolei wnoszą do kuchni kolor i czasem też efektowny wzór.
- Pojemność to od poniżej 1 litra do powyżej 3 litrów. Warto wybrać ją odpowiednio do liczby domowników, żeby nie gotować za dużo wody i tyle ile trzeba jednorazowo, dla oszczędności gazu lub prądu.
- Ważny jest ciężar czajnika tradycyjnego. Dobrze jeśli ma grube dno, ale nie jest za ciężki napełniony wodą. Istotne żeby rączka była wygodna i się nie nagrzewała.
- Tradycyjne czajniki maja różne rodzaje gwizdków – zdejmowane, uchylne lub podnoszone mechanizmem przy rączce.
- Jaki czajnik na gaz jest najzdrowszy? Czajniki na gaz, indukcję i płyty elektryczne zarówno ze stali nierdzewnej jak i emalii, są zdrowe, nie uwalniają żadnych substancji niebezpiecznych dla zdrowia i nie wpływają na smak i zapach wody.
Jaki czajnik elektryczny najlepiej kupić?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika elektrycznego? Kupując czajnik elektryczny, warto zainwestować w dobrej jakości sprzęt, który posłuży przez długi czas. Nie jest to urządzenie, które warto naprawiać jeśli się zepsuje. Dlatego jakość może mieć tu znaczenie. Bardzo trwałe są czajniki ze stali szlachetnej, choć droższe od tych z tworzywa sztucznego. Łatwe w czyszczeniu i bezpieczne dla zdrowia są czajniki ceramiczne. Jednak mogą być nieco cięższe i trzeba uważać, żeby się nie uszkodziły lub stłukły. To samo dotyczy czajników elektrycznych ze szkła.
Który czajnik wybrać? Wygodniejsze, choć droższe są czajniki z grzałką płytową, bo nie osadza się w nich kamień. Czajniki z grzałką spiralną trzeba odkamieniać, trzeba też wlać więcej wody, żeby zakryła grzałkę. Pojemność czajnika dobrze jest dostosować do liczby domowników. Ekonomiczniejsze jest zagotowanie jednorazowo tyle wody, ile potrzeba. Dla 1, 2 osób wystarczy mały czajnik, dla 5-osobowej rodziny około 2 litrów. Również moc wpływa na zużycie prądu. Większa szybciej zagrzeje wodę, ale zużyje go więcej. Do wyboru zależnie od grzałki czajniki elektryczne od 600 do 3000 W. Praktyczny jest wskaźnik poziomu wody. Zależnie od jakości wody, przydają się filtry, skuteczniejsze węglowe i z siatki stalowej, słabsze z siatki nylonowej.
Jaki czajnik jest bardziej ekonomiczny? Czajnik elektryczny czy gazowy – który wybrać
Czajniki elektryczne w dużej mierze zdominowały kuchnie. Są nowoczesne, woda gotuje się w nich bardzo szybko i wyłączają się po jej zagotowaniu. Mają wskaźniki poziomu wody oraz regulację temperatury czy podświetlenie. Są ogólnie wygodne i praktyczne.
- Wskaźnik poziomu wody ma wpływ na energooszczędność, gotuje się tyle wody ile potrzeba. Jednak bardziej ekonomiczny czajnik to ten z płytą grzewczą, a nie grzałką. Można gotować mniej wody, w przypadku grzałki musi być cała zakryta wodą.
- Również pojemność czajnika warto dostosować do potrzeb, żeby nie gotować za dużo wody i tyle ile trzeba jednorazowo. Im większa moc, tym większe zużycie prądu. Najlepsze wydają się czajniki o mocy około 2000 W.
- Ekonomiczne czajniki to też te z regulacją temperatury i ochroną przed przegrzaniem.
- Czajniki plastikowe i szklane szybko tracą ciepło. Ekonomiczne czajniki ze stali najdłużej utrzymują wodę ciepłą, modele z izolacją obudowy są bardziej oszczędniejsze. Długo utrzymują ciepło także czajniki ceramiczne.
Tradycyjne czajniki wciąż są chętnie wybierane. Dlaczego czajnik na gaz zamiast elektrycznego?Atutem jest fakt, że nie potrzeba gniazdka i czajnik nie zajmuje przestrzeni na blacie kuchennym. Jest często uznawany za alternatywę ze względu na koszty. Zagotowanie wody na gazie jest najczęściej nieco tańsze, aniżeli w czajniku elektrycznym. W praktyce zależy to od różnych czynników, jakości sprzętu, stawek dostawców energii i indywidualnych nawyków.