Aktywne filtry
Filtruj według
Marka
Cena
-
25,00 zł - 500,00 zł
Możliwość mycia w zmywarce
Pojemność [l]
Rodzaj kuchenek (indukcyjna, gazowe, itd..)
Rodzaj patelni
Pokrywka
- -50zł
- -50,00 zł
- wyprzedaż
- -160zł
- -160,00 zł
- wyprzedaż
- -10zł
- -10,00 zł
- wyprzedaż
- -90zł
- -90,00 zł
- wyprzedaż
Patelnie
Jaką patelnię warto kupić?
Patelnie różnią się materiałem wykonania, powłoką zewnętrzną i wewnętrzną, wielkością, ciężarem, grubością dna, stopniem nachylenia boków i właściwościami. Są patelnie ceramiczne, stalowe, tytanowe, żeliwne, teflonowe, granitowe, emaliowane i miedziane, a także w zestawieniu materiałów. Jaką patelnię wybrać? Najlepsze wydają się te droższe i cięższe, bezpieczne dla zdrowia, nie wpływające na smak potraw, odporne na zarysowania i nieprzywierające.
Z jakiego materiału jest najlepsza patelnia?
Patelnie ceramiczne są ekologiczne i bezpieczne, nie wpływają na smak potraw. Nic do nich nie przywiera, więc można smażyć bez tłuszczu. Równomiernie się nagrzewają i utrzymują ciepło. Łatwo je myć, ale nie w zmywarce, trzeba uważać żeby ich nie zarysować. Są dość ciężkie i drogie.
Patelnie stalowe są bezpieczne, odporne na zarysowania, wgniecenia, rdzewienie i szorowanie. Choć te z nieprzywierającą powłoką można zarysować, ale nie potrzeba tłuszczu do smażenia. Zwykle grubsze dno dobrze przewodzi ciepło i wolno je oddaje. Dobrej jakości patelnie stalowe są drogie, ale można je myć w zmywarce.
Patelnie tytanowe są ciężkie i drogie, ale solidne i trwałe, bezpieczne i można w nich piec w piekarniku. Równomiernie się nagrzewają oraz utrzymują temperaturę, nie wpływają na smak potraw i ciężko je zarysować. Do smażenia zwykle potrzebny jest tłuszcz.
Patelnie żeliwne są bezpieczne, trwałe i dobrze utrzymują ciepło. Są odporne na zarysowania, ale nie na stłuczenia i rdzewienie. Ciężko się je czyści bo powłoka jest porowata. Po umyciu muszą być wytarte do sucha, żeby nie rdzewiały.
Patelnie emaliowane są odporne na rdzewienie i ścieranie, bezpieczne i łatwe w czyszczeniu. Ale podatne na zarysowania i przywieranie. Nie wpływają na smak potraw. Właściwości zależne są od tego, czy część wnętrze patelni jest z innego materiału.
Patelnie teflonowe są popularne i tańsze, odporne na wysokie temperatury i szybko się nagrzewają. Powłoka jest gładka i nieprzywierająca, łatwa w czyszczeniu, ale podatna na zarysowania. Można smażyć bez tłuszczu, ale teflon nie jest uznawany za zbyt zdrowy materiał. Zarysowany nie nadaje się do użycia.
Patelnie miedziane zwykle mają bezpieczną, odporną na zarysowania i rdzewienie powłokę stalową. Dobrze przewodzą ciepło, nagrzewają się równomiernie i dobrze utrzymują ciepło. Są dość ciężkie oraz droższe i nie można ich myć w zmywarce.
Kamienne patelnie granitowe są ciężkie ale solidne, bardzo odporne na uszkodzenia i zarysowania. Mają nieprzywierającą powłokę. Można na nich gotować prawie bez tłuszczu, często także w piekarniku. Nie reagują z żywnością i nie zmieniają smaku potraw. Są bezpieczne i łatwe w czyszczeniu, ale nie w zmywarce.
Jaka patelnia jest najzdrowsza?
Za najzdrowsze uważane są patelnie z powłoką ceramiczną, odporną na zrysowania. Ceramika nie przenika do jedzenia i nie wchodzi z nim w reakcję, równomiernie się nagrzewa.
Poza tym najzdrowsze patelnie to tytanowe i całe ceramiczne. Są dość ciężkie i droższe, jednak bezpieczne dla zdrowia. Nie wpływają na smak i zapach potraw. Do patelni ceramicznej nie potrzeba tłuszczu. Do tytanowej zwykle trzeba trochę go użyć.
Zdrowe są też patelnie żeliwne, pod wpływem ciepła wydzielają niewielkie ilości drogocennego dla zdrowia żelaza, wzbogacając skład odżywczy potraw. Żeby nie rdzewiały, trzeba je wytrzeć do sucha po umyciu.
Bezpieczne dla zdrowia są też patelnie stalowe, najlepiej z nieprzywierającą powłoką dla smażenia bez tłuszczu. Trzeba jednak uważać, żeby jej nie zarysować. Patelnie stalowe bez powłoki nie rysują się.
Kamienne patelnie granitowe są bezpieczne dla zdrowia, nie reagują z żywnością i nie zmieniają smaku potraw. Można w nich smażyć jedynie z niewielką ilością tłuszczu i nie rysują się.
Jakich patelni unikać?
Popularne są patelnie teflonowe, jednak teflon nie jest przez niektórych uważany za bezpieczny dla zdrowia. Mówi się też, że dobrej jakości teflon, najlepiej z atestem nie jest szkodliwy. Porysowany nie nadaje się do użycia.
Patelnie emaliowane są odporne na rdzewienie, ale podatne na przywieranie i zarysowania. Nie wpływają na smak potraw, jednak porysowane nie nadają się do użytku.
Jakiej patelni unikać? Uważa się, że patelnie aluminiowe po osiągnięciu wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe aluminium. Najlepiej, jeśli mają powłokę z dobrej jakości teflonu.
Jaka patelnia się nie rysuje?
Są różne rodzaje patelni, także w połączeniu z różnymi powłokami. Jakie patelnie są odporne na zarysowania?
Patelnie stalowe bez dodatkowej powłoki są bardzo odporne na szorowanie i zarysowania. Można na nich używać metalowych przyborów. Jeśli jest powłoka nieprzywierająca, trzeba uważać, żeby jej nie zarysować.
Patelnie tytanowe mają podwyższoną odporność na uszkodzenia. Można na nich używać metalowych przyborów bez obawy o zarysowanie.
Patelnie żeliwne charakteryzują się tym, że jako takie nie mają żadnej powłoki, są bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia.
Kamienne patelnie granitowe są ciężkie ale solidne, bardzo odporne na uszkodzenia i zarysowania, choć mają nieprzywierającą powłokę.
Jaka patelnia lepsza tytanową czy aluminiowa?
Patelnie aluminiowe są lekkie i poręczne oraz niedrogie. Są jednak bardzo podatne na wgięcia i zarysowania. Szybko się nagrzewają, ale szybko tracą ciepło. Słyszy się opinie, że pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe aluminium. Najlepiej, jeśli maja powłokę teflonową lub inną.
Która patelnia lepsza? Patelnie tytanowe są drogie i ciężkie, ale trwałe i solidne oraz bezpieczne dla zdrowia. Nie wpływają na smak potraw, zachowują ich naturalny smak i aromat. Świetnie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają oraz utrzymują temperaturę. Można w nich piec w piekarniku, są odporne na ścieranie i ciężko je zarysować. Do smażenia potrzebne jest trochę tłuszczu lub wody.
Jaka najlepsza patelnia do indukcji? Dobra patelnia na indukcję
Kuchenki indukcyjne ogrzewają patelnie energią pochodzącą z fal magnetycznych. Prąd zmienny spod płyty zmienia się w pole magnetyczne o niskiej częstotliwości. Żeby patelnia przejęła ciepło, musi mieć dno z metalu o właściwościach ferromagnetycznych. Zwykle dno wykonane jest z żeliwa, stali nierdzewnej lub emaliowanej. Kupując patelnie na indukcje należy sprawdzić informację od producenta czy się do niej nadaje. Zwojnica to symbol oznaczający przystosowanie do indukcji, jak również umieszczane na spodzie charakterystyczne kółeczka.
Dno powinno być płaskie, żeby dobrze przylegało do płyty. Najlepiej jeśli jest grube i ma kilka warstw dla trwałości i szybkiego nagrzewania się. Średnica patelni powinna być dopasowana do wielkości płyty. Dobrze jeśli jest nieprzywierająca powłoka w środku i ochronna na zewnątrz. Powłoki dobre na indukcję to teflonowa, ceramiczna, granitowa i marmurowa. Patelnia niezależnie od materiału wykonania, powinna być przystosowana do indukcji.
Jaką średnicę patelni wybrać? Jak dobrać wielkość patelni
Jak mierzona jest średnica patelni? Średnica patelni to jej wymiar podawany zwykle w centymetrach. Jednak jej wielkość to nie wymiar dna. Średnicę patelni mierzy się między brzegami. Średnica smażenia, gdy patelnia ma ukośne ścianki, jest statystycznie o 4cm mniejsza.
Jaką wielkość patelni wybrać? Mniejsza patelnia o średnicy 20-24cm to wystarczy dla jednej osoby i na usmażenie jajecznicy lub mięsa dla dwóch osób. Do przygotowania obiadu dla całej rodziny, przyda się patelnia o średnicy przynajmniej 28cm. W praktyce przy rodzinie ponad 2 osobowej, sprawdzą się różne rozmiary patelni, do smażenia różnych potraw.
Jaką wybrać patelnie żeliwną?
Patelnie żeliwne są trwałe, wykonane z naturalnych materiałów i bezpieczne dla zdrowia. Podczas smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe związki, smak potraw zostaje podkreślony. Nie są jednak odporne za rdzewienie i stłuczenia, porowatą powłokę ciężko się czyści. Musi być po umyciu wytarta do sucha, żeby nie rdzewiała. Patelnie żeliwne za to równomiernie się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło, są ciężkie, ale solidne. Można je używać w piekarniku, ale nie myć w zmywarce. Patelnie żeliwne jako takie nie mają żadnej powłoki, więc są odporne na zarysowania. Za to wymagają użycia tłuszczu do smażenia. Patelnie żeliwne z nieprzywierającą powłoką nie potrzebują tłuszczu. Zależnie od rodzaju, mogą być podatne na zarysowania. Jednak dodatkowe walory smakowe zapewnia właśnie żeliwo.
Uniwersalne patelnie żeliwne dostępne są w różnych wzorach i rozmiarach. Najwygodniejsza i najpraktyczniejsza jest patelnia żeliwna o wadze do 3kg i wielkości 28cm. Niektóre mają niższe, inne wyższe brzegi oraz pokrywki.
Popularne są żeliwne patelnie grillowe, które dobrze podkreślają smak grillowanych mięs, ryb i warzyw. Dzięki rowkom, tłuszcz nie styka się tak mocno z jedzeniem. Przydają się patelnie z dziobkami po bokach, do odlania zbędnego tłuszczu.
Dostępne są specjalne patelnie żeliwne do serwowania, ponieważ żeliwo długo utrzymuje ciepło. Niektóre są w komplecie z deską, na której stawia się patelnię na stole. Patelnie do serwowania mają różną wielkość i kształty.
Patelnia żeliwna dołkownica ma kilka najczęściej okrągłych dołków, do zrobienia placuszków lub sadzonych jajek.
Czy patelnia aluminiowa jest bezpieczna?
Patelnie aluminiowe są niedrogie, poręczne i lekkie, ale podatne na zarysowania i wgięcia. Choć szybko się nagrzewają, to równie szybko tracą ciepło. Najlepiej, jeśli maja powłokę z dobrej jakości teflonu lub inną. Panują bowiem opinie, że patelnie aluminiowe pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe dla zdrowia aluminium.
Rodzaje patelni do smażenia. Jaką patelnię wybrać?
Okrągłe patelnie uniwersalne sprawdzą się do najróżniejszych potraw, od naleśników i jajecznicy, po smażone mięsa i ryby.
Patelnia VOK z Chin jest wąska i wysoka. Na dnie umieszcza się składniki, które mają być najmocniej usmażone, wyżej te które trzeba tylko podgrzać.
Patelnia do jajek ma okrągłe wgłębienia, w których smaży się jajka sadzone.
Patelnia grillowa ma dno pokryte rowkami, do których wytapia się tłuszcz podczas smażenia. Potrawy smażone bez tłuszczu są zdrowsze. Zwykle można w nich nie używać tłuszczu.