- nowość
Aktywne filtry
Filtruj według
Cena
-
34,00 zł - 35,00 zł
Termometry kuchenne
Jaki termometr do kuchni wybrać?
Termometry kuchenne to akcesoria, które bardzo przydają się podczas pieczenia mięs i pieczeni. Pozwalają kontrolować ich temperaturę w trakcie, można też sprawdzić czy dania są już upieczone. Odpowiednia temperatura jest ważna, żeby potrawy były dobrze wysmażone, ale nie wysuszone. Termometr kuchenny sprawdzi się też na grillu, do pizzy, oleju, mleka czy ciasta i czekolady. Jaki termometr do kuchni wybrać?
Zwykle termometry kuchenne to szpikulce do wbijania w mięso lub sondy mierzące temperaturę cały czas podczas pieczenia.
Jakie termometry kuchenne kupić? Do wyboru są analogowe lub cyfrowe:
- termometr kuchenny, do sprawdzenia temperatury gotowego dania,
- termometr ze szpikulcem – do szybkiego odczytu w czasie smażenia,
- termometr sonda z termoparą, czyli wyświetlacz z przewodem ze sondą i szpikulcem, do obserwowania temperatury w czasie pieczenia,
- bimetaliczny termometr do mięsa – może kontrolować temperaturę podczas całego procesu smażenia,
- termometry do głębokiego tłuszczu,
- termometry cukiernicze,
- termometry wędliniarskie.
Jaki termometr kuchenny będzie najlepszy? Powinien być wykonany są z dobrej jakości, trwałych materiałów, odpornych na wysokie temperatury. Mieć czytelną skalę i być łatwy w obsłudze. Najlepsze są szpikulce ze stali nierdzewnej, odporne na uszkodzenia, higieniczne i proste w czyszczeniu. Do tego przyda się solidna i wygodna rączka. Sprawdzają się klipsy do przyczepienia do patelni lub naczynia do pieczenia. Niektóre termometry kuchenne mogą także posłużyć do kontroli temperatury przechowywania produktów w lodówce lub spiżarce.
Jaki termometr do oleju kuchnia?
Odpowiednia temperatura rozgrzanego oleju do smażenia mięs, krewetek, frytek czy pączków jest ważna. Dlatego dobrze ją sprawdzić, zanim włożymy potrawy do oleju. Jaki termometr do oleju wybrać?
Najlepszy termometr kuchenny do oleju powinien cechować się solidnym wykonaniem. Może to być termometr z sondą lub termometr ze szpikulcem. Sprawdza się stal nierdzewna i dobre tworzywo sztuczne, odporne na działanie zmiennych temperatur i wilgoci. Termometr do oleju nie musi być duży, ale powinien być dość lekki, łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Dobrze, jeśli uchwyt jest wyprofilowany i wygodny w trzymaniu, a termometr odpowiednio długi, chroniący przed gorącym olejem. Liczy się dokładność i duży zakres pomiaru oraz czytelny wyświetlacz. Dobrze, jeśli termometr do oleju wykonuje pomiar do 10 sekund i sygnalizuje o zakończeniu pomiaru.
Jaki termometr do czekolady wybrać?
Termometr cukierniczy jest urządzeniem pomocnym przy sporządzaniu słodkich wypieków, gdzie jak wiadomo temperatura ma duże znaczenie. Pozwala z dużą dokładnością określić temperaturę przygotowywanych ciast, polew, tłuszczu i innych słodkości. Jaki termometr do czekolady i innych wypieków wybrać? Jako termometr cukierniczy najlepiej sprawdzi się cyfrowy. Ponieważ bywa wykorzystywany do płynnych składników deserów, dobrze żeby był wodoodporny i miał długą sondę. Powinien cechować się dużą dokładnością i zakresem temperatur, z wysoką maksymalną skalą. Do cukiernictwa lepiej sprawdzi się termometr metalowy, a nie plastikowy.
Jaki termometr do mleka wybrać?
Podczas podgrzewania mleka i przygotowywania posiłków bazujących na mleku dla dzieci bardzo ważna jest odpowiednia temperatura mleka. Jest też istotna przy sporządzaniu mleka spienionego do kawy. Termometr pozwala sprawdzić, czy mleko i posiłki nie są zbyt zimne lub zbyt gorące. Jaki termometr do mleka wybrać? Najlepszy będzie higieniczny termometr kuchenny ze stali nierdzewnej z dokładnym pomiarem. Do mleka wystarczy skala od 10 do 100ºC. Dobrze, żeby wyświetlacz być czytelny, a urządzenie łatwe w czyszczeniu. Sprawdza się wygodny klips, przy pomocy którego można przypiąć termometr na garnku do mleka. Najwygodniejszy termometr do mierzenia temperatury mleka to model cyfrowy.
Jaki termometr do mięsa kupić?
Smażenie i pieczenie mięs, a zwłaszcza pieczeni, wiąże się z odpowiednią temperaturą. Ważna jest nie tylko temperatura tłuszczu i w piekarniku, ale też wewnętrzna mięsa. Jest istotna, żeby mięsa były dobrze i tak jak chcemy wysmażone, oraz nie wysuszone. Dlatego podczas pieczenia mięsa, warto jest sprawdzać ich temperaturę. Idealne do tego będą kuchenne termometry. Jaki termometr do mięsa kupić i który jest najlepszy? Najwygodniejszy i precyzyjny jest cyfrowy termometr do mięsa z dużym zakresem mierzenia, odporny na wysokie temperatury.
Jak używać termometru kuchennego? Do wyboru kuchenny termometr ze szpikulcem, którym można punktowo sprawdzać temperaturę mięsa podczas smażenia i pieczenia. Do pieczeni sprawdzają się termometry z sondą, którym można kontrolować temperaturę podczas całego procesu pieczenia. Wystarczy końcówkę wbić w mięso i obserwować temperaturę na mierniku na końcu przewodu.
Jaki termometr do mięsa będzie najlepszy? Ważne, żeby termometr do mięsa był trwały, higieniczny i miał wygodną rączkę. Najlepsza jest stal nierdzewna odporna na uszkodzenia. Skala powinna być czytelna, a urządzenie łatwe w obsłudze i czyszczeniu. Praktyczne są klipsy do przyczepiania termometru kuchennego do patelni lub naczynia do pieczenia.
Są kuchenne termometry, które pokazują nie tylko temperaturę mięsa, ale także w piekarniku. Niektóre mają funkcję timera oraz wstępnie ustawione programy do różnych rodzajów mięsa.
Jaki termometr do parzenia wędlin wybrać?
Własne wędliny to nie tylko gwarancja ulubionego smaku, ale też zdrowych wyrobów, czyli pewność braku konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Jednak produkcja wędlin nie jest taka prosta, a istotną rolę odgrywa tu precyzja w kwestii temperatury parzenia i wędzenia wędlin. Nie może być zbyt niska, za wysoka może wysuszać wyroby. Żeby kontrolować proces produkcji, warto zaopatrzyć się w termometr wędliniarski. Jaki termometr do parzenia wędlin wybrać?
Przede wszystkim powinien być bardzo precyzyjny. Do parzenia zaleca się temperaturę do około 80ºC, więc wystarczy kuchenny termometr z zakresem pomiaru do 100ºC. Najlepsze są wędliniarskie termometry cyfrowe z wygodnymi wyświetlaczami. Dobry i higieniczny materiał to stal nierdzewna, odporna na wysokie temperatury i łatwa w czyszczeniu.
Do parzenia wędlin dobrze sprawdzają się termometry z długą sondą, które można wbić w mięso i kontrolować temperaturę mięsa podczas całego procesu oraz sprawdzić kiedy mięso jest już gotowe. Do punktowego sprawdzania temperatury wystarczą termometry ze szpikulcem. Termometry wędliniarskie można wykorzystać także do wędzenia wędlin. Termometr bimetaliczny zamontowany na drzwiach wędzarni z gwintem w komorze, pokaże jaka temperatura w niej panuje.